Helaas kun je niet niet altijd met je hoofd in de bergen zitten. Er zullen momenten zijn dat je thuis bent en terugverlangt naar de bergen en het bergwandelen. Voor deze momenten zijn bergboeken de ideale uitkomst. Waan je vanuit huis toch in de Alpen, Himalaya, of de Andes. Dit keer: Zonder de top te bereiken van Paulo Cognetti

Paulo Cognetti - introductie

Een top niet bereiken als bergbeklimmer klinkt als een enorme teleurstelling. Dit boek laat zien dat het niet altijd gaat om het bereiken van de top maar ook de weg ernaartoe. De hoofdpersoon omschrijft het zelf ook als een pelgrimstocht in plaats van een bergbeklimming en je kunt dit boek daarom ook het beste lezen als een omschrijving van een pelgrimstocht door de bergen van de Himalaya. De schrijver zelf beschrijft het als: “ een reisverslag, een eerlijke vertelling over iemand die probeert zijn grenzen te vinden, die vele oude zekerheden ziet vervagen en die de pracht ontdekt van kleine zaken.” Paul Cognetti weet als geen ander hoe je de lezer de bergen kunt laten ervaren door een boek heen.

Zonder de top te bereiken

Samen met twee vrienden, Nicola en Remigio, gaat de Paolo op pelgrimstocht in de Himalaya. Hij is net 40 geworden, woont in Milaan en is al meer dan 10 jaar niet meer in de bergen geweest. Hij heeft zijn jeugd er doorgebracht maar is ze uit het oog verloren. Toch blijven de bergen hem roepen en gaat hij met 2 vrienden en de 47 koppen tellende karavaan op tocht door de bergen.

Naast dat de enorme karavaan wordt Paulo Cognetti vergezeld door het boek De Sneeuwluipaard van Peter Matthiessens (bol.com linkje). Mocht je dit boek nog niet gelezen hebben, dit is een echte klassieker.

Peter heeft jaren geleden dezelfde route gelopen en voor Paulo lijkt het een manier om te omschrijven wat hij ziet en ervaart tijdens zijn pelgrimstocht.

Tijdens de tocht vinden er ook aantal ontmoeting plaats, zo sluit Paolo vriendschap met een hond die hun vergezeld naar de top.

Paolo worstelt met hoogteziekte en moet er tijdens de reis mee leren omgaan. Het is knap om te zien hoe hij doorzet ook al lijkt de hoogteziekte hem bijna parten te spelen. Mede daarom vraagt ook Paulo zichzelf af waarom hij zo verlangt om in de bergen te zijn waar hij zich vaak miserabel voelt terwijl hij tegelijkertijd ook bij zou liefdevolle vrouw in een comfortabel huis kan zijn. Precies zoals we Paolo kennen in zijn schrijven; overdenken, paradoxaal en altijd een tikje spiritueel.

De tocht focust zich rondom de Kristalberg, een heilige berg. Op de vraag waarom de Kristalberg heilig is, krijgt Paolo het antwoord: “Omdat je vanaf de top de berg Kailash kunt zien”. Een raadsel omdat het verboden is de berg te beklimmen, aangezien hij heilig is.

Paulo is er met ‘zonder de top te bereiken’ wederom in geslaagd om de lezer aan het denken te zetten. Onze eigen West-Europese denkstijl wordt door de tocht heen vergeleken met het Zenboeddhisme, het oosterse denken. Zonder de top te bereiken is een aanrader om te lezen!

Zonder de top te bereiken van Paulo Cognetti kopen?

Koop hier zonder de top te bereiken van Paulo Cognetti

of ga voor duurzaam en koop het e-book zonder de top te bereiken hier!

Boek review: Touching the void van Joe Simpson

Een golf van pijn en misselijkheid schiet er door je heen op het moment dat je voelt en leest hoe...

Verder lezen

Boek review: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral

Ignace Bral verlegt keer op keer zijn grenzen. Van de Belgische ardennen tot aan aan trektochten ...

Verder lezen

Boek review: Beyond Possible van Nimsdai Purja

Beyond Possible laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft. Nimsdai Purja neemt je mee ...

Verder lezen