Helaas kun je niet niet altijd met je hoofd in de bergen zitten. Er zullen momenten zijn dat je thuis bent en terugverlangt naar de bergen en het bergwandelen. Voor deze momenten zijn bergboeken de ideale uitkomst. Waan je vanuit huis toch in de Alpen, Himalaya, of de Andes. Dit keer: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral.

Ignace Bral

Ignace Bral, trotse bezitter van een muilezel genaamd Beber en van een Belgisch huisje en vrouw verteld in een meeslepend verhaal over passie, mensen en bergen over zijn persoonlijke reis naar zichzelf. Als jongen wil hij boswachter worden, of acteur. Ignace Bral komt eigenlijk toevallig in contact met de bergwandelsport. Hij wordt lid van ‘de natuurvrienden – Bergstijgers’, een Belgische vereniging waarvan de naam voor zich spreekt. Op dat moment kan hij nog niet bedenken hoe deze kennismaking zal leiden tot een leefstijl die hem net zoveel zal kosten als opleveren…

Ignace is een ondernemer, een organisator, een man met veel humor en vooral een hele grote passie. Ik denk niet dat Ignace zonder passie kan leven. Zijn hele hart wordt opgeslokt door het brandende verlangen om in de bergen te zijn. Helaas gaat dit door zijn leven heen ten koste van de relatie met zijn vrouw, waarbij Ignace Bral niet terughoudend is in het delen van ook zijn emotionele reis hierin. Ignace is een voorbeeld voor mensen die vanuit passie willen leven, maar laat ook de keerzijde zien van het najagen van dromen die niet door je naasten gedeeld worden.

Igance Bral als bergwandelaar en gids

Ignace Bral geeft zijn boek terecht de titel ‘de weg naar de Alpamayo’. Een schitterende berg gelegen in Peru, magische witte berg met haar spitse flanken en spitse top. Een droomberg. Ignace Bral staat in veel opzichten met beide benen stevig op de grond. Hij begint onderaan de figuurlijke berg; schrijft zich in voor de cursus ‘initiator bergwandelen’ en heeft veiligheid hoog in het vaandel. Ignace neemt je mee op vele trektochten van hut naar hut, waar hij zijn ervaringen van het leidinggeven en het lopen van een huttentocht uitvoerig beschrijft. Als lezer waan je je tegelijkertijd in de prachtige Europese bergen (Valle D’Aosta) als in het hoofd van Ignace en de keuzes die hij moet maken.

Tijdens de gedetailleerde beschrijvingen van de avonturen en gebeurtenissen tijdens het bergwandelen deelt Ignace ook de lessen die hij leert als gids. Je kan niet zomaar met iedereen een week in de bergen vertoeven zonder kleerscheuren, als je niet goed weet wat voor vlees je in de kuip hebt! Ignace leert en leert.

Als liefhebber van bergwandelen herken ik me heel erg in wat Ignace Bral schrijft over waarom hij zo ontzettend gek is op het beklimmen van bergtoppen. Een greep: Hoe groter de inzet, des te groter het gevoel van trots dat je ervaart als je op de top staat. Je bent weg uit de massa, ervaart de schoonheid van de natuur. Het is een vorm van zelfkastijding. Je kunt je eigen grenzen verleggen en genieten van de euforie als je datgene bereikt waarvan je niet dacht dat je het in je had.

De weg naar de Alpamayo

Samen met klimmaat Wim trekt Ignace Bral er veel op uit. Hij zet zijn zinnen op de ALpamayo in Peru, maar door een kinkje in de relatie met vriend Wim zal Ignace alleen op avontuur gaan. De reis zal hem enerzijds naar ongekende hoogtes brengen in de bergen, en tegerlijktertijd naar nieuwe dieptes en leegtes in zijn relatie.

Kortom, het verhaal van Ignace is een verhaal van de realiteit! Je dromen achternajagen zal ook offers kosten. Zeker als het gaat om bergwandelen, waar veel tijd en geld in gaat zitten die je niet in je naasten kunt stoppen. Het is een meeslepend boek dat je wellicht ook zal doen verlangen om eens een huttentochtje met Igance mee te pakken!

Koop hier 'De weg naar de Alpamayo' van Ignace Bral!

of ga voor duurzaam en koop hier het e-book 'De weg naar de Alpamayo' van Ignace Bral

Boek review: Touching the void van Joe Simpson

Een golf van pijn en misselijkheid schiet er door je heen op het moment dat je voelt en leest hoe...

Verder lezen

Boek review: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral

Ignace Bral verlegt keer op keer zijn grenzen. Van de Belgische ardennen tot aan aan trektochten ...

Verder lezen

Boek review: Beyond Possible van Nimsdai Purja

Beyond Possible laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft. Nimsdai Purja neemt je mee ...

Verder lezen