Helaas kun je niet niet altijd met je hoofd in de bergen zitten. Er zullen momenten zijn dat je thuis bent en terugverlangt naar de bergen en het bergwandelen. Voor deze momenten zijn bergboeken de ideale uitkomst. Waan je vanuit huis toch in de Alpen, Himalaya, of de Andes. Dit keer: Touching the void van Joe Simpson

Joe Simpson

Als Joe Simpson samen met zijn klimmaatje Simon Yetes besluit om af te reizen naar Zuid-Amerika heeft hij er uiteraard geen notie van welk onheil hem boven het hoofd hangt. Samen ontmoeten ze Richard, een rondtrekkende man die het wel gezellig vind om met de heren mee te trekken naar het basiskamp voor hun beklimming van Siula Grande (6344m, Peru). De beruchte 'West Face' van deze ijskolos is nog nooit eerder bedwongen in het jaar 1985. Als het basiskamp staat en de route zorgvuldig is doorgesproken onder een prachtige sterrenhemel, ver van de bewoonde wereld, is het eindelijk tijd om te gaan klimmen. Er zijn wat voorbereidende tochten geweest, maar dit is de absolute kers op de taart van de expeditie. De heilige graal, Siula Grande.

Siula Grande

Siula Grande is niet te vergelijken met de alpen die we in Europa kennen. Heftige verticale ijsgeulen, extreme kou en nijdige winden zorgen ervoor dat er iets vaker dan gepland gebivakkeerd moet worden op de 'slopes' van Siula Grande. Na een zware tocht staan de mannen dan toch trots, maar ook ontdaan en een beetje uit hun doen op de top. Zoals elke bergwandelaar weet, ben je dan pas op de helft. Als je geluk hebt.

Geluk zit er helaas niet veel in de komende uren op de berg. Het afdalen gaat moeizaam en de vingers verkleumen. Tijdens een heftige sneeuwstorm gaat het gruwelijk mis met Joe. Als je dit boek gaat lezen weet je waarschijnlijk dat hij een ongeluk zal krijgen, maar toch grijpt dit moment je zeer aan als je het leest. Dit zal voor een deel komen door de gedetailleerde beschrijvingen van Joe zelf, als wel door het verbeeldingsvermogen van de lezer. Een reddingshelikopter kent men niet zo ver in de Andes, een satelliettelefoon in 1985 kent men alleen van een futuristische alien film. Het is Joe en Simon, op 6000 meter hoog, met een gigantisch probleem in hun maag.

Ongewenst avontuur

Het is moeilijk om te schrijven over dit boek zonder te verklappen wat er gebeurt. In ruim 500 pagina's neemt Joe je mee in zijn doodstrijd waarin hij keuzes moet maken die bepalend zullen zijn voor de rest van zijn leven. Er waren zoveel momenten onderweg waarbij opgeven de enige juiste en verantwoorde keuze lijkt, die ook echt iedereen had kunnen begrijpen.

Het bijzondere aan Touching the Void is dat Joe Simpson ook het perspectief en verhaal van Simon Yates meeneemt. Dat maakt het verhaal krachtig, menselijk en compleet. Ik heb het verslonden in 1,5 avond en geniet jou het zelfde plezier!

koop hier Touching the Void van Joe Simpson!

of ga voor duurzaam en koop hier het e-book Touching the Void van Joe Simpson.

Boek review: Touching the void van Joe Simpson

Een golf van pijn en misselijkheid schiet er door je heen op het moment dat je voelt en leest hoe...

Verder lezen

Boek review: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral

Ignace Bral verlegt keer op keer zijn grenzen. Van de Belgische ardennen tot aan aan trektochten ...

Verder lezen

Boek review: Beyond Possible van Nimsdai Purja

Beyond Possible laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft. Nimsdai Purja neemt je mee ...

Verder lezen