Nimsdai, Nimsdai, Nimsdai!!

Weet jij nog waar je was op eerste kerstdag 2020? Ik zat in ieder geval lekker bij familie thuis, te genieten van een goed glas rode wijn in een warme woonkamer. Een schril contrast met bergbeklimmer Nimsdai Purja, die samen met zijn ongelofelijk gemotiveerde team arriveerde bij het basiskamp van K2, de ‘savage mountain’ op de grens van Pakistan en China. 1 op de 4 mensen die de berg beklimt komt niet levend terug, en dan heb ik het over toppogingen in de zomer. De koude winterwind slaat om zich heen in het basiskamp en het kwik wijst -24° Celsius aan. Het verschil met mijn kerst kan niet groter zijn…

‘There are many reasons why K2 winter remains unclaimed; but only one team best placed to achieve this last great mountaineering challenge’

Nimsdai Purja - Beyond Possible & K2 Winter

Nimsdai Purja heeft met ‘Project Possible’ laten zien dat niets onmogelijk is, voor wie echt gelooft. Na maanden van ongelofelijke inspanning, tegenslagen en nieuwe hindernissen slaagde Nimsdai Purja erin om de 14 hoogste bergen ter wereld te beklimmen in ene recordtijd van ruim 6 maanden!

Deze winter, midden in de coronacrisis heeft Nimsdai zijn zinnen gezet op dat wat nog nooit gedaan is. Het beklimmen van de op een na hoogste berg ter wereld, de dodelijkste berg ter wereld, in de winter.

Winter op de K2

Een goede week geleden, op 9 januari is het tijd om voorbij kamp 2 te klimmen, waar net een orkaan met 120 kilometer per uur overheen heeft geraasd. Het is niet zo dat alle verwoede pogingen van andere teams om K2 in de winter te beklimmen gestrand zijn. De temperatuur kan dalen tot -65° Celcius en de verraderlijke dodelijke winden die als enige doel lijken te hebben om een compleet kamp van de berg af te vagen houden de meeste mensen thuis bij de haard. Maar Nimsdai en zijn team gaan door.

Op 15 januari is er dan eindelijk een doorbraak! Het Sherpateam van project ‘K2 Winter’ hebben touwen gezekerd tot aan het hoogste kamp van de K2, op 7800 meter. Op alle 8000 ‘ers en vele andere bergen is het niet mogelijk om de top in 1 dag te bereiken, en zijn er 1 of meerdere kampen nodig om de enorme berg te bedwingen. De kampen zijn nodig om te acclimatiseren en de route op te breken in behapbare porties. Nu het hoogste kamp bereikt is kunnen de plannen voor de ‘Summit Push’ concreet gemaakt worden.

Succes op de K2 | Nimsdai zegevierd!

Boem! NOS.NL, Nimsdai.nl, BBC en andere kranten koppen met het grote nieuws. Nimsdai Purja bereikt na barre tocht de top van de K2. Wat een prestatie. Met 10 man tegelijk wordt de top van de K2 (8611m) beklommen en de zege gevierd. Nimsdai Purja weet als geen ander dat je pas op de helft bent van de marathon, boven op de top. Op de dag dat Nimsdai en zijn team de eindzege halen overlijdt een Spaanse beklimmer, die voor zover bekend, onderdeel is van de expeditie.

Ik ben onwijs trots op Nimsdai, dat hij opnieuw het onmogelijke mogelijk heeft gemaakt. Na het lezen van ‘Project Possible’ zie ik uit naar een boek dat over zijn succesvolle project K2 Winter gaat.

Koop hier Beyond Possible van Nimsdai Purja!

Of ga voor duurzaam en koop de e-book versie van Beyond Possible van Nimsdai Purja.

Boek review: Touching the void van Joe Simpson

Een golf van pijn en misselijkheid schiet er door je heen op het moment dat je voelt en leest hoe...

Verder lezen

Boek review: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral

Ignace Bral verlegt keer op keer zijn grenzen. Van de Belgische ardennen tot aan aan trektochten ...

Verder lezen

Boek review: Beyond Possible van Nimsdai Purja

Beyond Possible laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft. Nimsdai Purja neemt je mee ...

Verder lezen